Een SUPERRRR strandtraining

Op zondag 24 juni jl. organiseerde dojang Hun Shin in samenwerking met de ATO weer de jaarlijkse strandtraining. Het was een zeer geslaagde dag met deelnemers uit binnen- en buitenland. Met dank aan allen die aan deze dag een bijdrage hebben geleverd!! Lees snel het verslag van deze dag….

Afgelopen zondag was het weer zo ver voor de leden van de Waddinxveense Tang Soo Do sportschool Hun Shin. Velen van hen reisden af naar Katwijk voor de jaarlijkse Strandtraining. Hierbij organiseert de Waddinxveense school een internationaal evenement en is voor even het middelpunt. Zo’n 150 leden waarvan 50 kinderen, 60 volwassenen en niet te vergeten de 40 vrijwilligers waren present. De inzet was overweldigend, zowel voor de atleten als voor de vrijwilligers.
Kennis overbrengen, nieuwe dingen leren of alle aanwezige voorzien van een hapje en een drankje iedereen had op zijn eigen manier veel plezier.

Tang Soo do is een Koreaanse krijgskunst waar discipline, beheersing en respect de sleutel is tot een evenwichtige sport. Bedoeld om jezelf te kunnen verdedigen, jezelf te beheersen en respect te hebben voor de tegenstander. Zeker voor de dames is de sport een echte aanrader, omdat het zorgt voor een verbeterd zelfvertrouwen en een sterke uitstraling.

Aan het begin van de activiteiten staat iedereen netjes opgesteld van hoge naar lage rang, allemaal gekleed in een traditionele witte tobok, zoals het tenue van deze krijgskunst genoemd wordt. Volgens de regels van de sport worden de Sabum Nims, die over het algemeen de functie van leraar hebben en het hoogst in rang zijn, gegroet en de warming-up kan beginnen met het los maken van de spieren. Daarna is het de beurt voor oefeningen voor lenigheid en snelheid. Nadat iedereen ingedeeld is in de groep van zijn kunde kan er met de training worden begonnen.

Disciplines die vooral aan bod komen zijn o.a. het blokken van aanvallen, verdedigen tegen aanvallen met een stok of mes en het lopen van hyongs. Deze laatste zijn verschillende loopvormen die je leren om jezelf tegen onverwachte aanvallen instinctief te kunnen verdedigen. Regelmatig wordt er van leraar en discipline gewisseld.

Uiteraard worden de trainingen regelmatig gepauzeerd voor een lekker broodje en iets te drinken. Volgens de traditie van Tang Soo Do hebben hierbij de minst getrainde voorrang boven de zwarte banden. Voor deze groep hadden de Sabum Nims (de trainers) nog even een fikse toegift in gedachten. Daarna was het ook voor hen pauze. Na hartenlust werden er met andere scholen herinneringen opgehaald, foto’s gemaakt en natuurlijk gegeten.

Het gedeelte van de dag waar iedereen elk jaar weer naar uitkijkt was het gedeelte in de zee. Gezamenlijk worden er oefeningen gedaan en om het goede voorbeeld te geven staan de krijgskunstbeoefenaars met de zwarte band vooraan aan de vloedlijn. Het publiek stroomt toe om te zien dat alle stoere mannen, vrouwen en kinderen uiteindelijk in de zee belanden. Extra spectaculair zijn de push-ups terwijl de branding over de atleten dendert. Terugdeinzen voor het koude water is er niet bij.

Na de intensieve training is er ook nog tijd voor ontspanning en vertier. Springen in de golven en zwemmen in de zee. Instinctief bleven de trainers en de mensen met een zwarte band scherp op de anderen zodat iedereen moe en voldaan maar vooral veilig weer huiswaarts te keren.

Trots was Sabum Nim Jan van der Schee, van sportschool HunShin en tevens organisator van dit jaarlijkse evenement. Volgens hem was dit jaar een groot succes en hij verwacht dat er volgend jaar nog meer sporters hun opwachting zullen maken.

Meer foto’s van deze topdag vind je hier

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze Koreaanse krijgskunst? Je bent altijd welkom in de Dojang aan de Johannes Postlaan 2 in Waddinxveen voor een aantal gratis proeflessen op dinsdag- en vrijdagavond van 19.30-20.30 uur.