Standen / Ja Seh

Ja Seh betekent houding, Seo Gi betekend stand. Deze twee begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, vandaar dat ze vaak door elkaar worden gebruikt. Zonder een goede stevige stand is er geen goede houding mogelijk. Is de houding niet goed, dan kan men ook geen stevige stand maken.

Een sterke, stabiele houding(stand) is de basis voor alle technieken en bewegingen in het Tang Soo Do. Beweging is daarbij weer afhankelijk van balans en het is moeilijk een beweging uit te voeren zonder een goede balans. De correcte uitvoering van een techniek is afhankelijk van uw balans. De meest belangrijke functie van houding en stand is het verkrijgen van deze balans.

U staat het stevigst als de balans gelijk verdeeld is over het midden van de zwaartekracht (Hoe te breder de basis des te steviger de stand). Het centrum van de balans ontstaat uit de zwaartekracht van de Aarde.

charyot

Chunbi

Chunguljaseh

Het belang van Ja Seh
Een krachtige techniek komt voort uit een sterke stabiele houding (Ja Seh). Een stevige stand verhoogt de doeltreffendheid van uw techniek, tevens als u een goede balans heeft kunt u zichzelf op het juist moment verplaatsen (meebewegen) wanneer u wordt aangevallen door een techniek. Tang Soo Do kent verschillende varianten qua standen, hieronder staan ze voor u opgesomt:

Ja Seh:
Seo Gi
Chun Bi Ja Seh
Chun Gul Ja Seh
Hu Gul Ja Seh
Ki Ma (Rip) Ja seh
Sa Ko Rip Ja seh
Kyo Cha Rip Ja Seh
Hak Da Ri Ja Seh /
Han Bal Seo Ki Ja Seh
Houding
Stand
Gereedstaande houding
Voorwaarts leunende houding
Achterwaarts leunende Houding
Paardenzit stand (houding) voeten naar binnengedraaid
Zijwaartse stand (houding) voeten naar buiten gedraaid.
Kruisbeen stand
Kraanvogelstand /
Een Voet Stand Houding

Kyocha

Kimajaseh

Hugul

Met dank aan Sabum Nim Correlje